Losontzi István EGYMI, Kollégium és Gyermekotthon
 

vissza előző oldalra

backVissza a főoldalra


Ünnepségeink, megemlékezéseink:

Október 6.
Mikulás
Karácsony
Március 15.
Húsvét

Rendezvényeink: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Általános Iskola II.

Események, programok:

Kirándulás Kecskemétre 2014

Kirandulas_2014

Szavalóverseny

2013. szeptember 27-én, Kiskőrösön, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban 11. alkalommal került megrendezésre a „Szeptember végén” Kárpát-medencei szavalóverseny.
A vers-, énekelt vers és prózamondó versenyen részt vehetett minden 14. életévét betöltött hazai és határon túl élő magyar nyelvű amatőr vers- és prózamondó, illetve énekes szólista és együttes.

A versmondóknak az alábbiakból kellett készülni:

• Legalább kettő, 5 percet nem meghaladó Petőfi vers vagy versrészlet, próza, énekelt vers
• Legalább egy vers, prózai mű Bács-Kiskun megyéhez kötődő alkotótól.

Palásti Ramónát, a Készségfejlesztő Speciális Szakiskola 12. osztályos tanulóját beneveztük erre a versenyre.
Felkészült Petőfi Sándor Füstbement terv, Távolból és Buda Ferenc Lennék kisgyermek című verseiből.
Jó felkészültségét és tehetségét bizonyította, hogy teljesítményét különdíjjal jutalmazták, melyet a zsűri elnöke, Buda Ferenc költő adta át tanulónknak.

szaval

Élménybeszámoló a Fővárosi Állat- és Növénykertből

Az ÉFOÉSZ 2013. szeptember 23-án megrendezte a 22. Sérült Gyermekek Napját a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
Intézményünk Készségfejlesztő Speciális Szakiskolai tagozatáról a diákok nagy lelkesedéssel készültek e napra. Minden évben az előregisztrálók ajándékcsomagot kapnak a támogatóktól. Idén a gyerekek viszonzásul maguk készítette ajándékokkal kedveskedtek a szponzoroknak. A hagyományokhoz híven a 11. és a 12. évfolyamos tanulókkal korán reggel szálltunk fel a vonatra.
Az idei év egy kicsit más volt mint a többi. Több program és érdekesség várta a gyermekeket és kísérőiket. A téma a biztonság volt, melyhez együttműködőként a BRFK, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósága, az Országos Mentőszolgálat, az OTP biztosított izgalmas programokat.
tautokTöbbek között rendőr-, mentő-, és tűzoltóautó nézhettünk meg, de volt bilincselés és tűzoltó ruha próbája is. Az OTP fogászati buszban prevenciós szűrést végeztek a szakemberek. A Cserkei Motoros Egyesület szervezésében chopper motorokon fotózkodhattak a látogatók.
E jeles nap sztárvendége Radics GIGI és Karda Bea volt, akik a színpadon varázsolták el a közönséget. A nap folyamán a színpadon állatbemutatóra, tombolára is sor került.kardak
A nap végére a fantasztikus programoknak és a csodás előadóknak köszönhetően fáradtan, de élményekben gazdagon tértünk haza, hiszen rengeteg boldog és tanulságos pillanattal gazdagodtunk! A régi élmények felidézése, a kötetlen beszélgetések mindannyiunk számára emlékezetesek maradnak.
Az időjárásnak is köszönhetően egy kellemes napot töltöttünk együtt.
/szöveg: Téglás Beáta, képek: Bana Piroska/

Tanulmányi vizsga

vizsga2013 júniusában a készségfejlesztő speciális szakiskolások 12. csoportjából 5 tanuló szövésbő elméleti vizsgát tett. A vizsgán a tanulók bemutatták a tanév során elkészített munkadarabjaikat.
A diákok a vizsgát jó eredménnyel zárták.

 

 

 

Pathways II. Projekt folytatás 2013. 05. 15.

PIIA tanév vége felé járva, nem kevés nehézségen túl, de sikeresen megtartottuk a tanulásban akadályozottak tagozatán dolgozó kollégáinknak a „Könnyen érthető Kommunikációs” képzésünket. Kolléganőmmel közösen, a korábbi struktúrát alkalmazva mutattuk be az érdeklődőknek a program lényegét. A következő tanévben folytatjuk munkánkat, és nem csak az intézményben dolgozóknak, hanem az iskola falain túl is szeretnénk projektünket bemutatni, a módszert népszerűsíteni. /Képek/
Vizi Viktória
Téglás Beáta

Kirándulás a Parlamentbe

kirandulasKészségfejlesztő Speciális Szakiskolánk 10 - 12. osztályos tanulói 2013. május 8.-án az Országházba látogattak.
A diákok megismerhették és megcsodálhatták országunk első számú épületét. Az időjárás tréfálkozott velünk, hiszen néha egy - egy hirtelen jött zápor elől kellett fedett helyre „menekülnünk”. A nap izgalmait tetőzte, hogy a főváros tömegközlekedései eszközeit /busz, metró, villamos/ használva utaztunk keresztül a városon, hogy tanulóink minél több élményhez jussanak. Egy emlékekben gazdag napot töltöttünk együtt.

PATHWAYS II. Záró Konferencia

2013. február 28. Danubius Hotel Gellért, Budapest
A program célja felhívnia figyelmet arra, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek különböző okok – például a hozzáférhető tananyagok hiánya - miatt nem tudnak bekapcsolódni az egész életen át tartó tanulásba.
PathwaysA projekt zárásaként konferenciát szerveztek, ahol kiemelt figyelmet fordítottak a szakterületen dolgozó szakemberek tapasztalatainak bemutatására a témával kapcsolatban.
Intézményünkben is lezajlott egy sikeres továbbképzés és az ott szerzett tapasztalatok, vélemények megosztására kértek fel minket Téglás Beáta kolléganőmmel. A prezentáció első felében eddigi eredményeink és jövőképünk bemutatásáé volt a főszerep, a második blokk a Készségfejlesztő Speciális Szakiskola szakmai sajátosságaira hívta fel a figyelmet.
Az előadás címe:
„A szakemberek számára szervezett modell szemináriumok tapasztalatai.”
Egy 20 perces beszámolót tartottunk, munkánkat felosztva, 2 blokkban.
A projekt eredményeinek összegzésén túl kiváló szakemberek ismertették a fogyatékossággal élő emberek tanulási és munka-erőpiaci elhelyezkedésének lehetőségeit. Például Andrew Doyle önérvényesítő és Jack Collett is az ENABLE Scotland és az Inclusion Europe képviseletében, dr. Danó Réka jogi referens – ÉFOÉSZ, Kuti Edina gyógypedagógus – Martonvásár, Olach Csilla szakmai referens - ÉFOÉSZ, Laki Ildikó kutató - MTA, Gulyásné Fehér Ildikó szakmai vezető - FSZK, Várterész Flóra programkoordinátor - Tempus Közalapítvány.
A projekt eddigi legnagyobb értéke talán, hogy a már korábban is, Téglás Beáta pedagógus által folyamatosan készülő, bővülő „Szövött tárgy - készítő” oktatatási anyag kiadásában, de minimum internetes megjelentetésében segítséget nyújtanak.
A program következő állomása a tanulásban akadályozottak tagozatán dolgozó pedagógus kollégák továbbképzése.
Készítette:
Vizi Viktória
Fotók:
ÉFOÉSZ

2013. Február 06.
Egész életen át tartó tanulás - Patways II projekt folyt.


kepzesAz értelmileg akadályozottak tagozat pedagógusainak sikeresen megtartottuk a belső továbbképzést. Amint a képek is hűen tükrözik egy kellemes és tartalmas délutánt töltöttünk el együtt. A program sikerére való tekintettel terveink között szerepel, hogy az intézmény falain kívül is megmutatjuk tagozatunk munkáját, szakmai előrehaladását.
A képzés során nem csupán szakmai anyagokat juttatunk el a kollégákhoz, hanem játékos feladatokon keresztül ismerkedhettek meg a könnyen érthető kommunikáció módszereivel. Egyfajta visszacsatolást is jelentett a képzés, hiszen szakembereink nap, mint nap alkalmazzák az egyes módszereket, de így összehangoltan talán most találkozhattak vele először.
Reméljük a későbbiekben is sok sikeres projektben lehet részünk.
/szöveg és képek: Vyzy/

Mikulás nap az értelmileg akadályozottak tagozatán

Készségfejlesztő Speciális Szakiskolánk diákjai sem feledkeztek meg december 6.-áról.mikulas
Az első órában osztályszintű, meghitt megemlékezést tartottak a csoportok, majd 10 órától közös program vette kezdetét. A tanulók kis műsorral kedveskedtek egymásnak, utána játékos vetélkedő indult. A feladatok között szerepelt totó, Mikulás rajzverseny, krampusz kugli és memóriajáték is. Közös tánc és beszélgetés zárta a programot. A 4 osztály egy kellemes és tartalmas délelőttöt töltött együtt.
/szöveg és képek: Vyzy/

SZITAKÖTŐ programról és folyóiratról a Losontzi Iskolában

A közhasznú Liget Műhely Alapítvány a Liget folyóirat és könyvek megjelentetése, valamint előadássorozatok szervezése mellett 2008 márciusától adja ki a Szitakötő című negyedévi irodalmi és ökológiai gyereklapot, mely az integrált ökológiai program alapja.
A 48 színes oldalon negyedévnként megjelenő lapban különböző műfajú és tematikájú írások teszik lehetővé a sokirányú alkalmazást. A kortárs irodalmi művek (vers, mese, kispróza) és az ismeretterjesztő cikkek mellett a korosztálynak megfelelő, kreatív foglalkoztató feladatok segítik a befogadást. A lapban és a honlapon számos játék várja a gyerekeket és a tanárokat, hetente nyerhetnek könyveket, CD-ket és az együttműködő intézmények által biztosított belépőjegyeket egyénileg vagy csoportosan.
Bővebben itt olvashatsz róla>>>>>
/szöveg: Antal Margit könyvtáros/

Kirándulás a Mezőgazdasági Múzeumba

Készségfejlesztő Speciális Szakiskolánk 10. F osztályos tanulói rendhagyó módon búcsúztak az ősztől. kirandul
November 28.-án a budapesti Mezőgazdasági Múzeumba látogattunk el. A diákok megismerkedhettek a magyar mezőgazdaság történetével, az állatok háziasításával, természetvédelmi értékeinkkel, a vadgazdálkodás és a vadászat rejtelmeivel, a halászattal és megtekintettünk az időszakos „ A ló – Nemzeti lókiállítást is”.
A csodaszép napfényes időjárás még kellemesebbé tette utunkat és egy élményekben gazdag napot töltöttünk együtt.
További képekért kattints a fenti képre!
/szöveg és képek: Vyzy/

Pályaválasztási kiállítás 2012.

kiallitas2012. november 8-án került sor a városi Sportcsarnokban a helyi és térségi középfokú oktatási intézmények pályaválasztási kiállítására. A már hagyománynak számító kiállítás célja, hogy segítséget nyújtson a továbbtanulásban, pályaválasztásban érdekelt diákoknak, szülőknek, szakembereknek. idén is színvonalas standdal készült iskolánk.

/szöveg és képek: Téglás Beáta/

Az ÉFOÉSZ 2012. szeptember 24.-én hagyományosan megrendezte a Sérült Gyermekek Napjátzoo a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
Intézményünk Készségfejlesztő Speciális Szakiskolai tagozatáról a hét első napján 22 tanulóval szálltunk fel a vonatra.
A korai indulás nem szegte a fiatalok kedvét, egész nap rendületlenül jártuk az állatkert területét és érdeklődéssel figyeltük az ott lakó élőlények világát.
A délutáni program a nemrég átadott Varázshegy belsejében folytatódott, ahol a Gaudate jelnyelvi kórus, Gortva Erzsébet és Pálfi Sándor énekes, a Tokodaltárói Lakóotthon táncos, Napsugár Anna Zenei Jeltánc Társulat, HOLCZ GÁBOR bűvész és TÓTH GABI énekesnő műsorát tekintettük meg.
A nap végére mindannyian fáradtan, de boldogan tértünk haza, hiszen rengeteg élménnyel gazdagodtunk! A régi ismerősökkel való találkozás, a kötetlen beszélgetések mindannyiunk számára emlékezetesek maradnak.
Az időjárás kegyes volt hozzánk, egy kellemes napot töltöttünk együtt.

Bana Piroska
Ottohálné Kudar Zsuzsanna
Téglás Beáta
Trucza Adriana Carmen
Vizi Viktória
Gyerekek

/szöveg, képek: Vyzy/

 

 

 

Képek a tagozat életéből

Nyaralás 2013

Balaton

Napközis tábor 2013

tabor